2011. március 27., vasárnap

Divatlexikon A-M

A most következő cikkben a "divat-szakma" néhány alap fogalmát fogjuk tisztázni. Ha szeretnél tájékozott lenni a divatvilágban olvasd el a következő cikket.


A, Á

Allover: olyan szövetminta, mely a teljes felületen egyenletesen oszlik el.
Alpaka:  finom, fényes gyapjú, a dél-amerikai Andokban élő alpaka lámafaj szőrzete. Már 1830-as évektől ismert kelme, melyet először Angliában állítottak elő.
Apoptügma: lepelruha felső részének átvetett, elől vagy hátul leomló, vagy övvel összefogott része.  Antik görög ruhadarabokon fordult elő, melyek a vállon voltak rögzítve.
A-vonal: Az 1950-es években Christian Dior által megalkotott „A” vonalú ruhát az „A” betű formájához hasonlóan keskeny vállak, alacsony derékrész és szélesen kibővülő szoknya jellemzi.
Á-la-mode ruházat: a kortárs francia ruházat utánzása a német a német körökben a 17. század első felében.

B

Balerinacipő: lapos talpú, mély kivágású cipő, mely fűzővel a bokához volt rögzítve, vagy anélkül is.  Különösön lánycipőként terjedt el.
Barhent: egyszerű, erős ruházati és háztartási textil. Eredetileg len láncfonálból és pamut vetülékfonalékból készült sávolykötésű szövet, fonákja bolyhosítva.
Bautta: klasszikus velencei karneváli öltözék. Fekete förgallér, felette félhosszú csipkemantilla, csuklyával, és az öltözékhez tartozó fehér madárálarc.
Blouson: csípőig érő, lent húzózsinórral körülvett és csípőben összehúzott sportos kabát.
Bluzon: sportos, kb. csipőig érő, bő blúz vagy dzseki.

C

Chanel-stílus: minden, ami elegáns, egyszerű és könnyen hordható. Elsősorban kis fekete ruhák és kosztümök, többsoros gyöngy-nyakláncok jellemzik. A stílus nevét Coco Chanelről, a legendás francia couture-tervezőről kapta.
Ceruzavonal: testhez simuló szabásvonal; Christian Dior vezette be a csípőtől lefelé egyenes szabású szoknyával 1948-ban.
Clutch: kicsi, hosszúkás alakú, lapos táska. Két változata van: az eredeti, klasszikus, vállpánt és fogantyú nélküli, mely kézben vagy hónalj alatt hordható. A másik fajtája vékony lánccal vagy bőrszíjjal készül, melyet könnyen a vállunkra akaszthatunk.
Chambre Syndicale de la Couture Parisienne: a párizsi szabómesterek egyesülete, amely 1868-ban alakult meg Charles Frederick Worth kezdeményezésére. Feladata, hogy megvédje a divattervezők alkotásait a hamisítástól.

D

Diana-dekoltázs: a Diana-dekoltázs, vagy más néven szárikivágás meztelen, egyvállas, aszimmetrikus nyakkivágást jelent. Ennek a különleges és sejtelmes ruhakivágásnak nevét a vadászat római istennőjének, Dianának köszönhetjük, ugyanis őt jellegzetesen ilyen öltözékben ábrázolták.
Düftin-kabát: eredetileg a tengerészeknél használt, robosztus, erős anyagból készült kabát, amely az időjárás viszontagságaitól védett.

E

Etno: egzotikus és népies stílus. Darabjain a különböző népi motívumok és hímzések mellett előszeretettel megjelennek a virágminták és a különleges formák. Kedvelt kiegészítői a nagyméretű táskák, papucsok.

F

Fake fur: angol kifejezés, jelentése: műszőrme. Szintetikus plüss, amit szőrmeimitációként alkalmaznak. Mostanra szinte minden nagy divatház ezzel az anyaggal dolgozik valós prémek helyett.
Front row: a divatszakma saját gyártású szakkifejezése. A divatbemutatók első sorát jelenti, ami maga az elit, a créme de la créme ülőhelye. Csak meghívásos alapon lehet bejutni és minimum világsztárnak kell lenni hozzá.
Fichu: finom anyagból készült, háromszögletű mell- vagy nyakkendő, amelyet a XVIII. században a női ruha kivágásában viseltek.

G

Gallér: a ruhadarabok felső része, melynek inkább díszítő célja van, mint haszna.Van ing-, köpeny-, mellény- és kabát gallér. Általában ugyanolyan anyagból készül,mint a ruhadarab.
Glam rock: a glam vagy glitter-rock 1973-tól 1975-ig uralta a zenei világot, azonban a divatvilág számára egészen David Bowie, a T-Rex, a New York Dolls és a Queen színre lépéséig észrevétlen maradt. A stílust feszes, csillogó nadrágok, színes parókák, telitalpú cipők, erős smink, színes tollboák és magas gallérok jellemezik. A glam-rock stílus megteremtőjeként ismert David Bowie valódi divat- és zenei forradalmár volt.

H

Harangszoknya: magas derekú, lefelé bővülő szoknya, melynek szabásmintája általában kör alak, de készülhet körcikk alakú, egymás mellé helyezett részekből is.
Harmonika pliszé: keskenyen behajtott pliszék, amelyek olyan alakot hoznak létre, mint a harmonika fújtatója.
Háremnadrág: más néven buggyos, vagy basanadrág. Ezt a lezser ruhadarabot is, csakúgy, mint a kaftánt a szultánoknak köszönhetjük. A mélyülepű, lábszárnál szűkülő nadrágok kényelmes, szellős viseletet eredményeznek.
Haute couture: francia kifejezés, szó szerinti fordításban: „magas szabászat”. Exkluzív, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozik. Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepén Párizsában alkotott. A jelenkori Franciaországban a haute couture védett névnek számít, amit csak meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak.

I

Ingruha: az 1950-es évek nagy kedvence, most ismét divatba jön.Laza ruha, amelynek gallérral, kézelővel és derékgombolással készített felső részét a férfiingekről mintázták. Coco Chanel népszerűsítette.

K

Kaftán: egy újabb kényelmes ruhadarab, melyet a varázslatos Keletnek köszönhetünk. Az egzotikus anyagból készült ruhadarab eredeti változata egy bokáig érő, hosszú ujjas, bő ruhadarab, melyet gyakran egy övvel kötöttek meg. Legtöbbször selyemből vagy pamutból készül, lényege a könnyű viselhetőség és laza esés.
Koktélruha: az estélyi ruhával szemben ezek a darabok rövidebbek – általában térdig érnek, de napjainkban divatosak a combközépig érők is. A második világháború után társasági ruhaként volt divatos.
Kogal: japán stílusirányzat, mely elsősorban középiskolás lányokra jellemző, de a húszas éveikben járó nők körében is felfedezhető. Felismerni egyszerű, a jól ismert uniformisokra emlékeztető öltözékről van szó, hosszú térdzokni, mini rakott szoknya, platform cipő és drága kiegészítők.

L

Leggings: másik nevén sztreccs nadrág, szűk, testhezálló nadrágtípus. Legelterjedtebb a csípőtől bokáig érő típus, de előfordul csípőtől térdig érő változat is, ilyenkor biciklinadrág az elterjedt neve.
Lolita: japán stílusirányzat, mely az egész Világon ismertté vált. A legfontosabb jellemzői a masnik, fodrok, csipkék, kalap, napernyő, mindez porcelánbabákra emlékeztető öltözködéssel hozható kapcsolatba.

M

Magas derék: a ruhadarabon magasabban elhelyezkedő vonal, amely viselőjének hosszabb
testet eredményez optikailag és eltakarja a nagyobb hasat is. Igen változó divat, de
általában újra és újra visszatér.
Mandzsettás ujj: Ing, kabát vagy blúz ujja, melynek lényege, hogy a végén beszűkül s
a csuklóra tapad.





A-vonal
Blouson


Clutch
Diana-dekoltázs







Etno
Front row








Háremnadrág
Ingruha





Koktélruha

Magas derék



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése